Kartan

Entrén

Malmö Museer

Våra virtuella utställningar på Slottsholmen

Malmö Museers Hemsida

Malmöhus Slott

Myntergården

Dåtida mynt tillverkades i första hand av silver. Utställningen berättar om silverbrytning, silvrets väg från gruva till mynttillverkningsort och om människorna som var delaktiga i processen att förvandla silver till färdiga mynt.

Malmöhus Slott

Modest Fashion

Modest Fashion är en global modetrend som fick ett stort genombrott under 2010-talet. Många av de stora modehusen såväl som klädkedjor har egna modest fashionkollektioner.

Det finns ingen exakt tolkning av stilen, utan den skiftar utifrån bärarens bakgrund, livsåskådning och personliga preferenser. Inom trenden Modest Fashion ryms allt från street fashion till haute couture.

Malmöhus Slott

Makt över människor

Makt över människor skildrar slottet Malmöhus historia de senaste tre hundra åren. Den ger kunskap om Malmöhus och dess roll i historien, men vill också beröra.

Slottets 600-åriga historia, från Erik af Pommerns 1400-tals kastell till våra dagars museum, är dramatisk och mångfacetterad. Livsöden och händelser har passerat. En del nästan obemärkt, andra med buller och brak. Men en sak har alltid varit detsamma. Malmöhus är en plats som alltid varit bevakad. Den "vanlige" medborgaren har inte haft tillträde hur som helst. Även idag bevakas museet av vakter och kameror.

Malmöhus Slott

På kungens order

Den 1 mars 2008 var det precis 350 år sedan slottet Malmöhus övergick i svensk ägo. Detta efter att Sverige segrat i kriget mot Danmark och fått makten över Skåne. I slottets nordvästra kanontorn berättas historien om hur det gick till och hur det påverkade människorna som bodde här på 1600-talet.

Malmöhus Slott

Välkommen till Sverige

I utställningen Välkommen till Sverige kan du se en av de bevarade vita bussarna som visas framför slottet Malmöhus. Du kan också besöka utställning som belyser museet som flyktingförläggning. Där lyfts livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till.

Malmöhus Slott

Samlingen

Malmöhus Slott

Ledtrådar

Är stenåldern huggen i sten? Vi har i skolan fått lära oss att efter istiden kom jägare till nuvarande Norden för att senare bli bofasta och börja odla. Men nya sensationella forskningsrön visar att människor förflyt­tade sig på helt andra sätt än hittills trott. Olika grupper kom till nuvarande Skåne med flera tusen års mellanrum. De hade med sig nya kunskaper och levnadssätt. Bönder kom från Anatolien i Turkiet och herdar från den ryska stäppen anslöt till jägarna.

Malmöhus Slott

Augusta Lundin

Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den första ”riktiga” couture-sömmerskan i Sverige. Hennes kreationer följde det europeiska modets strömningar och bars av kungahuset och överklassen, men även kulturvärlden.

Malmöhus Slott

Skånska dinosaurier

Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur är en utställning som handlar om jordens urtid fram till nutid med Skåne i centrum. Välkomna på en resa på 4,6 miljarder år!

Malmöhus Slott

Akvariet

Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga. Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras. Se Nemo och hans vänner från korallreven, fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder.

Malmöhus Slott

Kungsvåningen

Mellan festsalen och dagligrummet ligger förstugan. Förr var detta den egentliga ingången till kungsvåningen, som då bara kunde nås från borggården. I förstugan finns en stor eldstad i vilken maten, som lagades i kökshuset på gården, kunde värmas före serveringen. Dessutom fanns här alltid vakter för att skydda kungen och drottningen när de befann sig på slottet.